12.5.10

Παιδιά ΕΝΩΘΕΙΤΕ να βγούμε στους δρόμους



Συνεχίζοντας να διαβάζω εντατικά απόψεις σκεπτόμενων ανθρώπων, παρατηρώ ότι εκτός από την απογοήτευση και τα ενοχικά σύνδρομα που μας παραλύουν, όλοι διαφωνούν με όλους για όλα, ξοδεύοντας ενέργεια σε αντιπαραθέσεις που αποπροσανατολίζουν από τον κοινό στόχο όλων όσοι δεν ανήκουν στην πλουτοκρατία. Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε όχι να φαγωθούμε μεταξύ μας και να ξαναπέσουμε στους καναπέδες αποκαμωμένοι, τραυματισμένοι και οριστικά απελπισμένοι.

Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Νίκου Γ. Ξυδάκη στην Καθημερινή
Ο κερματισμός και η πολυδιαίρεση της κοινωνίας είναι όπλο των κυρίαρχων, είναι προσφιλές όπλο της αποικιοκρατίας, παλιάς και νέας, μαζί με την προπαγάνδα και την ωμή καταστολή. Η προπαγάνδα, επίσημη ή μεταμφιεσμένη, προσπαθεί να πείσει τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, αφενός, ότι φταίμε όλοι εξίσου, γενικεύοντας και ισοπεδώνοντας· η τέτοια γενίκευση διαχέει δολίως σε όλους την ευθύνη και την ενοχή· και όταν όλοι φταίνε, κανείς δεν φταίει. Η προπαγάνδα, αφετέρου, σπείρει διχόνοια, διάσπαση, διαίρεση: οι ιδιωτικοί εναντίον των δημοσίων, οι υπάλληλοι εναντίον των ελευθεροεπαγγελματιών, όλοι εναντίον των φακελάκηδων γιατρών, των ρουφιάνων δημοσιογράφων, των κλεφτών ταξιτζήδων, όλοι εναντίον όλων. Και όλοι ενοχοποιημένοι, διασπασμένοι, οργισμένοι, σαστισμένοι - δηλαδή, έτοιμοι να υποδουλωθούν και πάλι, χωρίς να προλάβουν να κατανοήσουν, να συνθέσουν, να υπερβούν τα δεσμά.

καθώς και του Τάσου Κουράκη στο tvxs
Είναι κοινός τόπος ότι η ευημερία του κοινωνικού συνόλου είναι όρος για την ευημερία του κάθε ανθρώπου. Ότι η υιοθέτηση ατομικών στρατηγικών διεκδίκησης και επιβίωσης, μόνο συγκυριακά και βραχυπρόθεσμα ωφελεί τα άτομα ενώ μακροπρόθεσμα τα αποδυναμώνει, καθώς παραγνωρίζει την οργανική συνάρθρωση ατομικού και συλλογικού επιπέδου. Τελικά, η ίδια η κοινωνία ζημιώνεται στο σύνολό της, καθώς η πολυδιάσπαση και η λογική του μερικού συμφέροντος αδυνατεί να υπερασπιστεί αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή και την κοινή ευημερία.

Focus και refocus.

1 comment: