12.10.10

Άρτος και θεάματα

Σιχαίνομαι την τηλεόραση. Για καμιά δεκαριά χρόνια δεν είχα καν στο σπίτι μου αυτή τη "δαιμόνια μηχανή". Και τώρα ακόμα, στο φτύσιμο την έχω. Δεν αντέχω να δω ολόκληρο ένα δελτίο ειδήσεων. Δεν ξέρω πόσα ριάλιτι και εκπομπές μαγειρικής έχει φέτος το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Δεν έχω ιδέα πόσα είναι τα σκουπιδομαγκαζίνο "κοινωνικού σχολιασμού". 

Ξέρω πως είναι υπερβολικά πολλά.  Ξέρω επίσης πως ειδικά φέτος, του χρόνου και μέχρι το τέλος της κρίσης, αυτές οι παραγωγές είναι προορισμένες να επιτελέσουν μέγα κοινωνικό έργο. να προσφέρουν άρτο και θεάματα στην ισχυρότερη δόση. Τώρα που το καλάθι της νοικοκυράς είναι άδειο, ο ελεύθερος χρόνος απεριόριστος, φάτε μάτια ψάρια. Μπορείτε να κοιτάζετε όσο θέλετε τη βιτρίνα με τα φαγητά και τα γλυκά, φτωχά μου παιδιά (και φτωχοί μου ηλικιωμένοι).
Τυλιχτείτε με την κουβερτούλα σας στον καναπέ, φανταστείτε ότι συμμετέχετε στα γεύματα της αφθονίας, σκουπίστε τα σάλια σας, τα δάκριά σας, ακούστε προσεκτικά τους σοβαρούς τηλεπαρουσιαστές, θα σας αναλύσουν γιατί βρίσκετε σ'  αυτήν την κατάσταση, ελάτε τώρα, παραδεχτείτε το, φταίτε κι εσείς λίγο,παρακολουθήστε όλες τις λεπτομέρειες ενός μυθικού γάμου, ενός ξεκατινιάσματος, ζήστε την ένταση, δείτε μέσα από την κλειδαρότρυπα, παρακαλώ μην ντρέπεστε, είστε προνομιούχοι έχουμε αποκλειστικά καυτά νέα για σάς, δείτε το Νησί, αυτό θα πει εξαθλίωση,  μην είστε αχάριστοι, χαλαρώστε, καταπιείτε τον κόμπο σας, εσείς μπορεί να μην εργάζεστε, αλλά εργάζονται άλλοι πολύ σκληρά για σας, σεβαστείτε τον κόπο τους, να! δείτε, καταδικάστηκε σε ισόβια ο Κορκονέας, η δικαιοσύνη αποδόθηκε, μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα τώρα. Ξεχάστε την 5ηΜαϊουΞεχάστε την 5η ΜαϊουΞεχάστε την 5η ΜαϊουΞεχάστε την 5η ΜαϊουΞεχάστε την 5η Μαϊου...


UPDATE: Η ανατομία ενός εγκλήματος εδώ.

4 comments:

mahler76 said...

έτσι ακριβώς είναι. και δυστυχώς δεν βλέπω τον κόσμο να σηκώνεται απο τους καναπέδες.

Sisyfina said...

"Φαντάζεσαι πως οι άνθρωποι και οι άγγελοι είναι ικανοί να καταλαβαίνουν ενώ έχουν φτιαχτεί μονάχα για να νιώθουν. Ξέρε το καλά πως δεν βγάζεις τίποτα απ' αυτούς αν απευθυνθείς στη νόησή τους. Πρέπει ν' αγγίξεις τα συμφέροντα και τα πάθη τους".
Ανατόλ Φρανς "Η ανταρσία των αγγέλων"

Τα συμφέροντα έχουν θιγεί, τα πάθη έχουν κατασιγαστεί, αλλά όχι για πολύ. Πιστεύω ότι θα σηκωθούμε.

mamma said...

Εγώ που για δέκα χρόνια δεν είχα TV αλλά τώρα βλέπω μανιωδώς τις εκπομπές μαγειρικής (ακόμα κι αυτές που είναι σκουπίδια) πιστεύω πως ο Ελλήνας είναι εντελώς μαλάκας και αποκλείεται να σηκωθεί από τον καναπέ.

Αυτοδιορθώνομαι επειδή δε μου αρέσει να είμαι απόλυτη. Θα σηκωθεί να πιάσει μια μπύρα.

Sisyfina said...

Θεωρείς τον εαυτό σου μαλάκα; Εγώ πάντως δεν σε βλέπω καθόλου έτσι...
(επίσης έτσι όπως πάμε, όχι μπύρα δεν θα 'χουμε, αλλά ούτε ψυγείο)