13.5.10

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2009





Το αβοήθητο παιδί
Ο κ. Κ. μιλούσε για την κακή συνήθεια των ανθρώπων να καταπίνουν σιωπηρά την αδικία που τους κάνουν και αφηγήθηκε τούτη την ιστορία: Κάποιος περαστικός είδε ένα παιδί να κλαίει και το ρώτησε τί το βασάνιζε. Να, είχα δυο γρόσια για να πάω στον κινηματογράφο μα ήρθε ένα αγόρι κι άρπαξε το ένα απ' το χέρι μου, αποκρίθηκε το παιδί κι έδειξε ένα άλλο αγόρι που στεκόταν λίγο πιο πέρα. Καλά, και δε φώναξες βοήθεια; ρώτησε ο άνθρωπος. Πώς, φώναξα, είπε το παιδί κι άρχισε τώρα να κλαίει λίγο πιο δυνατά. Και δε σ' άκουσε κανένας; ξαναρώτησε τώρα ο άνθρωπος και χάιδεψε στοργικά το παιδί. Όχι, αποκρίθηκε εκείνο κλαίγοντας μ' αναφιλητά. Δεν μπορείς να φωνάξεις πιο δυνατά; ρώτησε ο άνθρωπος. Όχι, αποκρίθηκε το παιδί που βλέποντας τον άνθρωπο να χαμογελάει είχε αρχίσει πάλι να ελπίζει. Τότε δώσε μου και τ' άλλο, είπε ο άνθρωπος, πήρε και το τελευταίο γρόσι από το χέρι του παιδιού και συνέχισε ξένοιαστος το δρόμο του.

Μπέρτολτ Μπρεχτ "Ιστορίες του κ. Κόινερ"

6 comments:

Μαρία Δριμή said...

Αν κάποιος δεν καταγγείλει το έγκλημα ή αν δεν υπάρχει πτώμα, δεν υπάρχει και έγκλημα...
Αυτός ο αξιότιμος κύριος θα συνέχισε ανενόχλητος το δρόμο του, έτοιμος να προβεί και σε άλλες επιλήψιμες πράξεις.

Sisyfina said...

Πτώμα υπάρχει και μάλιστα μεγαλώνει ολοένα, όπως στον Αμεδαίο του Ιονέσκο.
Αφόρητη έχει γίνει πια η κατάσταση σ' αυτό το σπίτι...

Καλημέρα:)

celin said...

Παντα επικαιρος ο Μπρεχτ.
Τον επικαλεστηκε κ η Σακοραφα,στην ομιλια της στη Βουλη,οταν καταψηφισε τη συμφωνια με το ΔΝΤ.

Sisyfina said...

Επίκαιροι και διαχρονικοί πάντα δυστυχώς και οι καραγκιόζηδες πολιτικοί. Η Σακοράφα τελικά, δεν ήταν μία απ' αυτούς και κέρδισε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας.

celin said...

Akομα κ η λεξη "καραγκιοζηδες"μου φαινεται οτι δεν αποτυπωνει το ποιον τους!Οταν εισαι κλεφτης,απατεωνας κ προσκυνημενος στο κεφαλαιο,το να σε αποκαλει καποιος καραγκιοζη,ειναι σα να σου δινει ενα φιλικο χαδι στον ωμο!
Θα χρησιμοποιουσα τη λεξη "εθνοπροδοτης" οσο κ αν παραπεμπει σε ακροδεξια φρασεολογια,νομιζω οτι ειναι ταιριαστοτερη!
Κ ναι,ενα μπραβο στη Σακοραφα κ απο μενα.Αν ειχαν το θαρρος της κ οι αλλοι στο ΠΑΣΟΚ που σκουζουν για τα αντιλαικα μετρα,αλλα οταν ερχεται η στιγμη να τα ψηφισουν,προσκυνανε,
τωρα τα πραγματα θα ηταν πολυ καλυτερα

Sisyfina said...

Την είπα με την έννοια του γελοίου και του ανδρείκελου, αλλά πλέον οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους και αυτό ακόμα, είναι λίγο για να τους χαρακτηρίσει. Όταν οι ίδιοι επικαλούνται τις έννοιες "αλήθεια" "δικαιοσύνη" "συνείδηση" "εντιμότητα" την ίδια ώρα που πράττουν τα ακριβώς αντίθετα, δεν μένει πια τίποτα να πεις... μόνο να πράξεις.